Beschrijving
Symboliek
De ontwerper van het monument, de Moergestelse kunstenaar Hans van Brunschot, wilde de generaal naar de ware figuur (ruim 2 meter lang) uitbeelden op de plaats waar het riviertje de Reusel door de geallieerde troepen overgestoken moest worden. Dit verliep niet zonder slag of stoot, aangezien de brug vernield was door de bezetter. De bronzen sculptuur van de generaal richt zijn blik naar de kant vanwaar de dorpelingen de bevrijders zagen naderen.
Onthulling
Het monument is onthuld op 30 oktober 1994, ter gelegenheid van de 50ste bevrijdingsdag van Moergestel door de kunstenaar en veteraan kolonel A. Fletcher. Jaarlijks wordt er bij het monument een herdenking georganiseerd door de werkgroep Oorlog en Bevrijding Moergestel. Deze vindt plaats op de zondag in oktober vlak voor of na de 25e, de bevrijdingsdag van het dorp.
Generaal Majoor C.M. Barber was commandant van de 15e Schotse Divisie bij de bevrijding van Moergestel. De bevrijding is verbonden met Barber, getuige ook dit monument aan de Reusel.
Levensloop van deze generaal majoor.
Hij werd geboren op 27 juni 1897 in Wallasey, Engeland. In 1917 onderscheidde hij zich met de 79e Cameron Highlanders in Frankrijk gedurende de Eerste Wereldoorlog. In 1919 ging hij naar India met het 1e bataljon en diende in Rawapindi, Rangoon en Calcutta.
In 1939 ging hij als stafofficier naar Frankrijk met de 51e Highland Divisie. In 1940 werd hij onderbevelhebber van het 1e bataljon. In 1941 gaat hij terug naar Engeland, maar keert in juni 1944 weer terug met de 15e Schotse Divisie. Hij bekleedde nog diverse functies in het leger. Eind 1944 wordt hij bevorderd tot Generaal Majoor. Hij overlijdt op 5 mei 1964.