Beschrijving
- De straat Rootven is altijd al een doorgaande weg geweest tussen Tilburg en Oirschot. Na de opening van de A58 verloor de straat deze functie
- Het bochtige karakter van de weg is waarschijnlijk ontstaan doordat de tussen lage, drassige plekken liep, op een enkele plaats zelfs een ven
- Vlak bij de driesprong Tilburgseweg, Oisterwijkseweg en Rootven was vroeger een doorwaadbare plaats in de Rootvense Loop, die vooral ’s winters overstroomde. De Rootvense Loop stroomt nu als sloot richting Reusel.
- De Bult. Op de hoek van de Krytestraat en Rootven stonden vroeger een rijtje huizen op een zandrug , vandaar de naam. Eind jaren vijftig zijn de huisjes afgebrand.
- Op de plaats waar nu de parkeerplaats van de Jumbo ligt, lag vroeger een laag stuk grond. In vroegere tijden werden op die plaats de misdadigers onthoofd waarvoor de beul speciaal voor uit Den Bosch moest komen/Ook zigeuners en rondtrekkende soldaten hadden daar vaak hun kampement.
- Op de plaats waar nu de supermarkt staat stond eertijds (1870) de graanmaalderij ‘Het Stoom’ genoemd. Het graan werd gemalen door middel van stoom. Vandaar de naam
- De Margrietstraat, die uitkomt in het Rootven volgt het tracé van een zandpad met de naam Lyskessteeg. Later veranderde de naam in Hippelpad.
- Op het kruispunt Rootven, Kerkstraat en Raadhuisstraat stond tot de Franse tijd De Kaak. De kaak was een schandpaal waaraan de veroordeelde geketend werd en door de voorbijgangers bespot kon worden
Bron: Draaiboek In Gessel staat een huis Item Rootven
De naam Rootven komt al in de zeventiende eeuw voor en had betrekking op de gehele buurt ten oosten van de kerk. De naam is afkomstig van “ro(o)ten”. Dat is het weken van vlasvezels in water, een ven: het rootven. Na “geroot” te zijn, werden de vezels gedroogd en bewerkt tot linnen. De straat, die nu officieel Rootven heet, werd aangeduid als Dorpsstraat. De schrijfwijze “Roodven” komt ook voor, maar wordt als niet correct beschouwd.
Huizen en bewoners
Begin 1900 was op de huidige locatie van de woningen met nummers 44-48 de remise gevestigd van rijtuigfabriek Constant van den Biggelaar, gesticht in 1893.
De woonhuizen op de nummers 50-56 zijn belangrijk door de traditionele vormgeving uit een bepaalde periode, hun oorspronkelijke gaafheid en de detaillering. Het woonhuis op nummer 17 is de voormalige woning van Schout van de Wouw. Het huis wordt sinds 1886 bewoond door de (nazaten van) van molenaarsfamilie Roozen. De molenstenen bij de voor-en achterdeur zijn afkomstig uit de Moergestelse standerdmolen. In 1879 bouwde molenaar Paulus Roozen aan het Rootven een stoomgemaal voor granen en eikenschors. Het pand bevond zich ter hoogte van de huidige ingang van de Jumbo-supermarkt en is in 1983 gesloopt.
Ook verdwenen is het Heilig Hartbeeld dat zich bevond ter hoogte van de huidige Novy-winkel op nummer 10.
Buurtvereniging
De buurtvereniging “’t Rootven” werd opgericht in 1949 en is een van de oudste van Moergestel. Tot omstreeks 2015 organiseerde het bestuur wandel- en fietstochten, activiteiten met Pasen, Sinterklaas, Kerstmis en Carnaval, en een jaarlijkse feestavond. Nieuwkomers in de buurt werden met een attentie verwelkomd, bij sterfgevallen werden bewoners geïnformeerd, en bij de nabestaanden een bloemetje bezorgd. In 1998 sloten bewoners van de prinsessenstraten en Krijtestraat zich bij de vereniging aan. Op dit moment leidt de vereniging een slapend bestaan.