Beschrijving
Rijksmonument aan de Eindhovenseweg 6. Een voormalig r.k. neogotisch kloostercomplex (incl. voormalig café Halfweg) van totaal 3,5 ha en geheel ommuurd. Het was verweven met de trappistenabdij en was een toevluchtsoord voor de Franse trappistinnen (1903-1912). Het werd toen “Notre-Dame-du-perpetuel-Secours genoemd” (Onze lieve Vrouw van de eeuwige hulp). De 25 zusters sliepen in cellen, op de zolder.
Latere eigenaren BeKa (Van den Bergh Krabbendam) en AaBe-fabrieken (Dolf van den Bergh) gebruikte het complex als opslagplaats. Naam: AaBe voerde als etiket voor zijn dekens een voorstelling van Eskimo’s en rendieren voor een slee in de sneeuw!.
Tijdens W.O-II hebben de trappisten een poging gedaan hun voormalig bezit weer terug te kopen, maar dat mislukte. Wel was het pand, in geval van nood, voor hun beschikbaar. Na de Bevrijding heeft het klooster dienst gedaan als reparatie-inrichting voor Engelse en Canadese legervoertuigen. Ook woonden er drie gezinnen in de zijgebouwtjes aan de toegangspoort.
Toen het gebouw in particulieren handen kwam (G. van den Bergh), werden de lege kloostergebouwen gebruikt door verkenners van de N.P.V. (Nederlandse Padvinderij).
In 1970 kwam het complex weer aan de trappisten maar een jaar later verkochten ze het door. In 1973 heeft R. van Balkom, die met familie in de naastgelegen boerderij woonde, de ‘Rendierhoeve’ gekocht van de trappisten. Wel onder bepaalde voorwaarde zoals het eerste recht van terugkoop voor de trappisten.
Achter het café lag een houten wielerbaan uit 1896 (foto) van vierhonderd meter, met tribunes en een echt clubhuis. Nu is het particulier bewoond.
(Bron: archieven De Kleine Meijerij/fotocollectie R. van der Loo/Rijksmonumenten.nl)
Meer zien? bekijk de website van derendierhoeve.nl