Beschrijving
Levend Erfgoeddagen 2023
Op Open Monumentendag, 10 september vind u een stand van de Stichting Zeldzame Huisdierrassen (SZH) in het centrum van Oisterwijk. Deze stichting zet zich in voor het behoud van zeldzame oorspronkelijke Nederlandse rassen van onze boerderij- en huisdieren en hun diversiteit.
Dit doen zij enerzijds door houders van deze lokale rassen te ondersteunen in het houden van, fokken met en verwaarden van hun dieren. En anderzijds door de rassen en hun kwaliteiten te promoten bij het brede publiek.
Talloze voorbeelden
Wie in de geschiedenis duikt ziet veel Levend erfgoed met vacht of veren voorbij komen. Zo is het schaap onlosmakelijk verbonden aan het ambacht van de herder, die met gerichte begrazing zorgt voor de instandhouding van kwetsbare natuur. Met schapenwol worden al eeuwenlang de mooiste producten gemaakt, maar er zijn ook moderne toepassingen. Duiven werden gehouden in steden en kastelen en op schilderijen van de oude meesters zijn sierpluimvee rassen afgebeeld.
Stoere Nederlandse trekpaarden waren jarenlang het toonbeeld van de landbewerking. Nu worden ze herontdekt voor het extensief bewerken van landbouwgrond of door natuurorganisaties, die de paarden inzetten voor het slepen van omgezaagde bomen op plekken waar groot materieel niet kan komen.
Pionieren met historisch besef
De zeldzame runderrassen zijn een goed voorbeeld van het ‘levend erfgoed in beweging’. De rassen die nu helaas zeldzaam zijn geworden herbergen een schat aan genetische variatie die in de toekomst goed van pas kan komen. De grote uitdagingen die op ons af komen, zoals milieukwesties, klimaatverandering, behoud van biodiversiteit en dierenwelzijn vragen om een andere manier van landbouw.
Er wordt door een groeiende groep natuurbewuste boeren aandacht besteed aan Natuurinclusieve kringlooplandbouw en extensivering van de veeteelt. De eigenschappen van de oorspronkelijke rassen blijken daarbij heel waardevol. Zo zijn de zogenaamde dubbeldoelkoeien als het Brandrode rund en de MRIJ koe, zowel voor vlees als melkproductie inzetbaar. De rassen hebben kenmerken die ze weerbaarder maken. Ze kunnen buiten in de wei of in natuurgebieden ook in schaarsere perioden goed uit de voeten.