Beschrijving
Vurhaai heeft twee betekenissen: geografisch als buurtschap en als naam van een buurtvereniging
Geografisch
Als toponiem komt Vurhaai op meer plaatsen in Brabant voor. In Moergestel was het een gebied waar een zandpad doorheen liep: de Oisterwijkseweg. Rond 1900 was de Vurhaai voor de Moergestelnaren een heel eind van het dorp verwijderd, echt een beetje “middle of nowhere”.
Nu begint de Vurhaai op de kruising Oisterwijkseweg-Tilburgseweg en strekt zich richting Oisterwijk uit tot het Mariakapelleltje. Industrieweg, Molenstraat en Stokeind wordt ook tot de Vurhaai gerekend.
Van oudsher was de Oisterwijkseweg een provinciale weg. Het onderhoud werd gedaan door zogenaamde kantonniers. Een kantonnier was een arbeider in vaste dienst, belast met het onderhoud van wegen en sluizen. Voor de kantonniers van de Oisterwijkseweg hield dat in: het dichten van gaten in de weg, het opruimen van de paardenstront en het bijhouden van de sloten. ’s Winters waren zij ook verantwoordelijk voor het begaanbaar houden van de zandwegen door het strooien van zout.
Gerenommeerde bedrijven die ontstonden aan de Oisterwijkseweg waren bv. Aannemersbedrijf Jansen en Schoenfabriek van Bommel.
Bewoners van de Vurhaai zijn vanaf de vroege oorsprong erg bij elkaar betrokken. Meerdere verenigingen zagen er het levenslicht.
Buurtvereniging de Vurhaai
Mensen van het eerste uur.
Op vrijdag 17 mei 1957 vond in het café van Jaoneke van de Wouw(thans Oisterwijkseweg 2) een bijeenkomst plaats om te komen tot de oprichting van een buurtvereniging. Het initiatief was genomen door enkele vrouwen van de Oisterwijkseweg en er werd wat uitleg gegeven door woordvoerder Goris Janssen.
Al snel was men het in grote lijnen eens met het plan en, voortvarend als men toen al was op de Oisterwijkseweg, werd er een voorlopig bestuur gekozen: Marie Hendriks, Willeke van de Loo en Goris Janssen, waarbij Willeke van de Loo als voorzitter werd gekozen… maar… het ging allemaal nóg sneller!
Zij namen het op zich om alle bewoners van de Oisterwijkseweg te bezoeken en hun interesse te wekken zich op geven voor de nieuwe vereniging. Dat bleek inmiddels echter al gebeurd te zijn en de meerderheid van de bewoners had zich in principe zelfs al opgegeven.
De voorgestelde contributie van fl. 0,10 per week per gezin werd met algemene stemmen aangenomen.
Activiteiten van het begin: rikconcoursen, kinderuitstapjes, kinderspelen in de bossen, rikconcoursen, reisjes naar België, kinderspelen in de bossen, balavonden, filmavonden, barak- en vogelpikavonden en er is zelfs sprake geweest van een oud ijzer-actie om te komen tot de oprichting van een drumband!
En… als er kindjes geboren werden ging een delegatie van het bestuur op bezoek met als cadeau ’n pakketje met 6 luiers!
En weer later: wat men moest doen om bij ziekte of zo een fruitschaal te krijgen… men moest dan vier weken bedlegerig zijn of binnenshuis moeten blijven óf 2 weken in het ziekenhuis liggen! Of daarvoor controleurs aangesteld zijn vermelden de notulen niet…
De laatste activiteit voor wat betreft het eerste bestaansdeel van ‘De Vurhaai’ was de jaarvergadering van 28 juni 1973. In augustus is nog een kinderuitstapje georganiseerd, maar vanaf dan wordt het stil…..
Herstart.
Tot er in 1980 een gouden bruiloft plaats vindt op de Oisterwijkseweg, in die tijd vrij zeldzaam. Er wordt een feestcomitee samengesteld en de organisatie verliep voortreffelijk.
Dit was zo goed als zeker de opmaat naar de herstart van de buurtvereniging op 14 februari 1981.
Men gaf de vereniging een mooie start met het deelnemen aan de carnavalsoptocht: een grote witte klomp werd op een grote wagen meegetrokken.
Nieuwe activiteiten zagen het daglicht: mosselavonden, gourmetavonden, fietstochten met picknick, driekoningenwandeling, snertavonden viering van het kerstfeest op kerstavond bij bv Jan Dijker op het Stokeind.
Men liet de jaren van het bestaan van de vereniging doortellen (de vereniging als zodanig was immers nooit opgeheven) en vierde achtereenvolgens 25, 35, 40 jarig en in 2007 het 50 jarig bestaan.
Steeds met een reunie voor oudbewoners en meestal met een groots feest dat een heel weekend duurde in een grote feesttent op het terrein van schoenfabriek van Bommel. Ook de gastvrijheid van camping de Bosfazant bij de organisatie van al deze festiviteiten mag niet onbenoemd blijven.
Ook het 60 jarig bestaan werd nog gevierd, daarna ging het weer langzaamaan wat minder met het aantal leden en hun enthousiasme. Corona en sluiting van thuishaven Bosfazant bleek uiteindelijk een beetje de genadeklap, op en in mei van 2022 kondigde het huidige bestuur aan de vereniging op nieuw slapend te laten voortbestaan……..
Een andere vereniging die eveneens op de Vurhaai zijn oorsprong vond: Mirlitonfanfare de Klomp